» Wie is C. Johan Kieviet
Cornelis Johannes Kieviet (Hoofddorp, 3 maart 1858 Wassenaar, 12 augustus 1931) was onderwijzer o.a. in het Noord-Hollandse gehucht Etersheim. Daar schreef hij in 1891 het eerste boek over Dik Trom: Uit het leven van Dik Trom.

Bij elkaar schreef Kieviet zo'n vijftig boeken. Zijn eerste boek "De Twee Neven" verscheen in 1890 bij Kluitman in Alkmaar. Na de periode in Etersheim was Kieviet veertien jaar lang hoofd van de openbare lagere school in Zaandam. Hier schreef hij een vervolgdeel, ditmaal over Diks zoon Jan. De zoon van Dik Trom dit boek verscheen in 1907. In deze plaats schreef hij ook Toen Dik Trom een jongen was. Tien jaar later ging Kieviet vanwege zijn gezondheid vervroegd met pensioen. Hij verhuisde naar Wassenaar, waar de laatste drie delen van de Dik Trom-serie ontstonden.

Wegens het ondeugende karakter van hoofdpersoon Dik Trom kostte het Kieviet in aanvang moeite een uitgever te vinden. Pas na acht jaar was het uitverkocht. Aan de tweede druk werden tekeningen van Johan Braakensiek toegevoegd, en nu liep de verkoop veel beter. Hoofddorp (het eerdere Kruisdorp) is duidelijk te herkennen als plaats van handeling in de Dik Trom-boeken. De meeste personages (zo niet allen) zijn gebaseerd op de feitelijke dorpelingen uit de periode 1867 (toen werd het raaadhuis gebouwd) tot 1913 (toen werd het Polderhuis gebouwd, en dat was het einde van het bestaan van de markt).


[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Dik Trom Website

  • Welkom op de Dik Trom Website

Copyright 2002-2018